Brändö 2017

Vuoden 2017 syksyinen kalamatka tehtiin syyskuun lopussa Brändön länsipuolella olevalle pienelle Halvfarörarna saarelle, joka tarjosikin erittäin hyvät puitteet, niin kalastukseen kuin mukavaan yhdessäoloon.

Torstaiaamun kello kahdeksan lähdön jälkeen perille saareen saavuttiin iltapäivällä kolmen pintaan. Majoittumisen ja alueeseen tutustumisen jälkeen muutama innokas kalamies kävi kokeilemassa lähialueen kalojen syöntihalukkuuteen. Eivätpä ne kovin halukkaita olleet, koska saaliiksi saatiin ainoastaan yksi reilun kilon painoinen hauki.

Perjantai päivä valkeni pilvisenä ja melko viileä itätuuli ei luvannut mitään kovin kalaisaa päivää, mutta yritettävä oli. Kaksi kalaopasta saapui paikalle sovittuun aikaan ja kahdella veneellä suunnattiin oppaiden valitsemille kalapaikoille. Muutaman tunnin kalastelun jälkeen rantauduttiin Nabben venesatamaan ja kokoonnuttiin paikalliseen kahvilaan nauttimaan paikallisia herkkuja. Mainittakoon, että kahvilan talossa toimi aikoinaan paikkakunnan sairaala ja toinen oppaistamme oli syntynyt siinä sairaalassa.

Muutaman tunnin kalastelun jälkeen palattiin huvilalle saunomaan ja ruokailemaan. Illalla jaettiin myös päivän suurimman kalan (1,9 kg hauki) saaneelle Celsolle palkintona Ramin lahjoittama viskipullo, jota kaikki pääsivät myös maistelemaan.

Lauantaina kalastelu jatkui samoilla miehistöillä ja kalansaantikin oli hieman perjantaita parempaa. Kalastustauon aikana käytiin tutustumassa paikkakunnan historiaan Brändön kirkolla ja hautausmaalla. Samalla päivitettiin myös veneiden kalansaantitilastot ja todettiin Stefanin venekunnan olevan kirkkaassa johdossa. 

Iltapäivän alussa kalansaanti loppui ja kalastajat kokoontuivat huvilalle välipalalle. Muutama mies jatkoi vielä kalastelua pilkillä ja jigaamalla, mutta kalat pysyivät piilossa.

Huvilalla oli myös pieni purjevene, joka varustettiin purjehduskuntoon ja kaksi innokasta purjehtijaa kiersi huvilasaaren pariinkin kertaa.

Illan yhteisen aterian jälkeen jaettiin kalakilpailujen palkinnot: Eniten kaloja (4 haukea) saivat Celso ja Markku T, lauantaipäivän suurimman kalan sai Markku Y. (1,7 kg hauki) Kaikki kalakilpailuun osallistuneet palkittiin ja palkintoina saadut snapsilasit olivatkin ahkerassa käytössä.

Sunnuntaiaamuna huvila saatettiin luovutuskuntoon ja kotimatka, sekä vuoden 2018 kalamatkan odotus saattoi alkaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että saaliiksi saatiin parikymmentä haukea, joista suurimmat olivat parin kilon pintaan. Huvila ja sauna olivat viihtyisät ja täyttivät kalastajien odotukset.

Ruokapuolesta voidaan todeta oppaamme Stefanin valmistamien savukalojen ja graavisuolattujen kirjolohifileiden maistuneen erinomaisesti. Ei sovi myöskään unohtaa Celson valmistamia todella maukkaita grillipihvejä.


Huvila

Stefan ja Celso

Venekunta 2.
Kallioluoto.

Nabban sataman venekuurit.

Stefan ja Celso matkalla kahvilaan.
Brändön kahvila.

Tauko.

Oppaat selvittävät kalapaikkoja.
Kalastelu jatkuu.

Brändön kirkon portti ja vanha ruumishuone.
Tutustuminen kirkkoalueeseen.
Toinenkin vene taukopaikalle.
Valmistautuminen kalastuksen loppukiriin..
Matka jatkuu.Purjevene lähtövalmiina Tuulta purjeeseen
Kaikki muu, paitsi purjehdus on turhaa..


Iso kala tarttunut jigiin.

Sauna kruunaa päivän.

Yön rauhaa