Kirjoitus

Tällä aihealueella koen olevani puhdas aloittelija, mutta yritystä on.
Kehittyäkseni kirjoittamisen alueella olen suorittanut 2009 kiitettävin arvosanoin Oriveden Etäopiston kaksivuotisen kurssin. Pöydän ääreen -luovan kirjoittamisen peruskurssi oli erittäin motivoiva ja etätehtävistä saatu palaute antoi uskoa omaan tekemiseen.

Onko mielikirjoituslajini laululyriikkaa, asiaproosa tai fiktio?

Suoraa vastausta en näihin kysymyksiin pysty antamaan, mutta selvää on kuitenkin se, että kahden ensimmäisen suhteen tulen jatkamaan kuten tähänkin asti. Tosin tulen hyödyntämään niissä Pöydän ääreen -luovan kirjoittamisen peruskurssin antia.

- Laululyriikan tuotokseni ovat toistaiseksi olleet pöytälaatikossani ja joiltakin osin myös jalostettuina kotikutoisina musiikkikappaleina cd-levyllä.

- Asiaproosan alueella olen pystynyt tuottamaan eniten julkaistuja tekstejä ja julkaisijoina voin mainita esimerkiksi Kotipuutarhalehden, sanomalehti Uusimaan ( Kalalssa Kanadassa ) ja tietenkin entisen työpaikkani henkilöstölehden EKOY-Starin. Viimeisien vuosien aikana myös Koiviston viesti on julkaissut tuotoksiani.

Kolmas kirja-aihio on valmiina pöytälaatikossa, odottamassa:

Väiski ja Minä

Tässä kirjassa ,"Väiski ja minä", kerron millaisia seikkailuja Väiskin kanssaan on tullut koettua.

Mutta kuka kirjan Väiski on? 
Hän saattaa olla vaikka sinä, naapurisi, kyläkauppias, opettaja, tai kuka vain. Nimeltään hän voisi olla vaikka Eero, Heikki, Markku, Matti, Rami tai vaikka Juha, miten vaan. Nyt hän on kuitenkin Väiski.

En nyt muista kovin tarkkaan mistä ja miten kaveruus Väiskiin alkoi, mutta sanottakoon vaikka töissä, tai oliko se jonkun harrastuksen parissa, tai muuttiko hän vain naapuriin.

Joka tapauksessa kaikenlaisia juttuja on tullut tehtyä ja yleensä on ollut kivaa.

Toinen kirjani, "Kolmen meren yli", pohjautuu tositapahtumiin:

  On 1944 loppukesän ukkosmyrskyn jälkeinen iltapäivä. Matalalla roikkuvat tummat pilvet pimentävät maisemaa ja sateen kastelemat ratakiskot kiiltelevät pitkälle horisonttiin. Lännestä kuuluu sodan melske ja pohjoisessa lentokoneiden etenevä ääni.

Neljä miestä kulkee pitkin junarataa koillisessa virossa kohti itää, kaksi taimmaista on neuvostoliiton sotilasta kiväärit olallaan ja etummaisina kulkee kaksi pidätettyä siviilipukuista virolaismiestä.

Lue jatko kirjastani!

Ensimmäinen kirja:

Fiktioon pohjautuva kirja "Koivulan pysäkki" kypsyi  hitaasti ja vihdoin, neljän vuoden ja noin 1 300työtunnin "uurastuksen" jälkeen sain sen julkaistua 2017, Kustannus HD:n kautta. Tässä pieni esittely:

Koivulan Pysäkki

 Kirja kertoo pienen Itäuusmaalaisen kylän elämästä kuusikymmentäluvun lopulla. Keskiössä on kyläläisten kokoontumispaikkana toimiva Koivulan kyläkauppa ja sen edessä oleva linja-autopysäkki. Kertomuksen ajankohta sijoittuu heinäkuun lopun helteisille viikoille ja siinä tutustutaan, niin kyläläisten, kuin mökkiläistenkin kohtaamisiin.

   Kertomuksessa käsitellään kyläkauppa Koivulan syntyä, keskioluen vapautumisen huumaa, kuin linja-autopysäkiltä lähtevien ja sinne saapuvien reissuja.

   Kyläläisten ihmissuhdekiemurat aiheuttavat varsinkin kylän valppaille juorukelloille suurta uteliaisuutta ja huolenaihetta. Etupäässä avioliitossa asuvan maanviljelijä Osmo Kuparisen mahdollista suhdetta kampaaja Senjaan on pohdittu koko kesän, mutta kun ei ole näyttöjä, niin mahdollinen suhde on vain kuulopuheiden ja huhujen varassa.

   Myös nuorisolla on omat lusikkansa, niin sanotussa "kyläsopassa", kun kauppiaan poika Pasi kaverinsa Villen kanssa piirittävät kesälomaansa mökillä viettäviä kaupunkilaistyttöjä. Mutta millä menestyksellä, sillä valppaalla isä Janssonillakin on asiaan sanottavansa.

   Joka kylällä on myös omat joutomiehensä, mutta poikkeuksellisesti valtaosa miehistä on maanviljelijöitä tai töissä muualla. Tässä kylässä joutomiesten tehtävät ovat jääneet muutamalle alle parikymppiselle kylänpojalle, jotka hoitavatkin hommansa melko hyvin.

   Ei sovi unohtaa myöskään melkein nelikymppistä peräkammarinpoika Aimoa, jonka tilipäivät ovat aina suurta juhlaa, varsinkin hyvin puolensa pitäville kylänpojille. 

 Mutta ei mennä asioiden edelle, koska loput selviävät kirjasta.

 Kirjaa voi ostaa mm. Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kautta  ja suoraan myös minulta.

Ensimmäiosen "kirjasen" olen kirjoittanut 90-luvun alkupuoliskalla. "Elämää maistellen", ja siitä tehtiin kaverini kanssa pienimääräinen omakustannus- painatus. Kirja kertoo nuorien poikien tutustumisesta elamään ja sen antiin. Aiheet sivuavat osittain omia kokemuksia, mutta on kuitenkin myös fiktiivinen.

Kirjoitus harjoitelmia

Energiaa kivestä

Älytön kirjoitus

Pikarijäkälä

Harvinaisuuksia luonnossa

Ensimmäinen olut

Iloisena rannalla

Surullisena rannalla

Talvi tulee

Ensimmäinen väylä

Kesäläisen kesäkengät

Kalassa

Saunan lämmitys

Rakkaus

Kylä

Ompelukone

Kunniakirja