Erävariksen opissa Leppäsenkoskella


Vuoden 2014 kalamatka tehtiin syyskuun alussa Viitasaaren alueen koskille. Tukikohtana toimi Leppäsenkosken rannalle kesällä valmistunut Erävariksen hirsihuvila. Puitteet, tällä kertaa seitsemän kalamiehen oleskeluun olivat loistavat ja aivan vieressä virtaava koski tarjosi hyvän mahdollisuuden tutustua koskikalastuksen saloihin. Kokeilimme myös Kymönkoskea ja Kärnänkoskea, joista viimeksi mainittu ei suostunut lainkaan yhteistoimintaan, eikä se luovuttanut yhtään kalaa.

Koskikalastuksen saloihin ja koskiin meidät tutustutti Erävariksen ystävällinen omistaja - opas Ville Varis. Hänen johdollaan kiersimme kaikki kolme koskea ja saalista saatiin, niin Kymönkoskelta , kuin Leppäsenkoskeltakin. Suurin kala kahden kalastelupäivän aikana oli n. 1.5kg kirjolohi, myös muutama mukavan kokoinen Harri tarttui pyydyksiin. Kymönkoskelta saatiin eniten saalista ja siellä iski koukkuihin myös jokunen isompi kala, jotka tosin veivät siiman katkeamisen myötä syötitkin mennessään .

Perjantai illan ohjelmaan kuului ruokailu Villen kotona ja savusauna järven rannassa. Villen "keittiöhenkilökunnan" valmistama tomaattikeitto ja uunilohi jälkiruokineen tarjosivat suuren makuelämyksen. Kun vielä tarjolla oli omasta, erittäin vanhasta leipäjuuresta leivottua hapanleipää, niin voiko kalamies enempää toivoa.

Perjantai-illan kruunasi rannassa oleva, vanhasta riihestä tehtyä savusauna, jota Ville oli lämmittänyt koko päivän. Sen lämmössä väsyneet kalamiehet rentouttivat lihaksiaan pitkälle aamuyöhön.
Myös saunan vieressä ollut lämmitetty palju oli ahkerassa käytössä.

Lauantaipäivä vietettiin pienryhmissä koskilla ja sunnuntaina olikin sitten kotiinlähdön aika.

Kaikkiaan kalapaikka ja sen kokonaispaketti osoitti toimivan hyvin, joten tämä kohde pidetään mielessä myös tulevia kalamatkoja suunniteltaessa.

Ville kertoo koskikalastuksen saloista.
Tuhatjalka menossa koskeen.

Leppäsenkoski aamusumussa.Valmiina koskille.

Leppasenkosken jokimaisemaa.
Pariskunta Varis.
Ville kertoo savusaunan historiaa ja opastaa sen käyttöä. Kalamiehet valmiina saunomaan.
Kalamiehiä savusaunan edustalla.Rantasauna.
Auringonlaskun värjäämä törmä ja päätalo.
Alueen peltomaisemaa.
Kärnänkosken leppoisaa virtausta.

Kärnänkosken koskimaisemaa.
Kärnänkosken jokiuomaa.
Kalastaja Kymönkosken ylävirrassa.
Kymönkosken virtausta.
 .Perhomies Kymönkosken juoksussa.
 Välillä täytyy valmistaa myös syötävää.
Kynsitulet on saatu palamaan.
Nokipannukahvit kiehumassa.Erävariksen uusi rantahuvila aamusumussa.